Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beschouw T(x,y,z)=20/(x2+ya2+4z2+1) en de punten P=(2,1,1) en Q=(2,1,1.1) .
Benader ΔT=T(Q)−T(P) met behulp van een differentiaal.

Wat is hier de bedoeling?

Groetjes,

Oscar

oscar
Student universiteit België - vrijdag 4 december 2015

Antwoord

Het lijkt me dat het de bedoeling is dat je toepast wat je over differentialen geleerd hebt (zou moeten hebben) over differentialen van functies van meer veranderlijken.
Als het woord `differentiaal' je niets zegt heeft het ook niet veel zin de som voor te gaan maken.
In het kort: bepaale de drie partiele afgeleiden van T, dus $T_x$, $T_y$ en $T_z$. De gezochte benadering is nu $T_x(P)\cdot(q_1-p_1) + T_y(P)\cdot(q_2-p_2) + T_z(P)\cdot(q_3-p_3)$.

kphart
zaterdag 5 december 2015

©2001-2024 WisFaq