Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een voetbalwedstrijd

Een voetbalwedstrijd wordt bijgewoond door 5000 bezoekers. Hoeveel personen kochten een tribunekaart van 10 euro als je weet dat de kassier 36 800 euro ontvangt en dat een staanplaats 7 euro kost?

Cecile
3de graad ASO - zondag 22 november 2015

Antwoord

Als er $x$ personen zijn die een tribunekaart kochten dan zijn er $5000-x$ personen met een staanplaats. Dan geldt:

$10·x+7·(5000-x)=36500$

Je kunt dan de vergelijking oplossen om de waarde van $x$ te berekenen:

$10·x+7·(5000-x)=36500$
$10·x+35000-7x=36500$
$3·x=1500$
$x=500$

Er waren dus 500 mensen met een tribunekaart.

Controle?
500·10+4500·7=36500
Klopt!

WvR
zondag 22 november 2015

©2001-2024 WisFaq