Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eindwaarde van kapitaal

Hallo!
Ik heb een vraagstuk waar ik niet alles even goed van begrijp. Weet iemand hoe ik het moet oplossen?

Thomas belegt 2950 euro tegen 1,85 %. Wat is de eindwaarde van deze som geld na 307 dagen?

Ik begrijp wel hoe je het jaarlijkse intrest enzo bereken maar ik begrijp niet wat ik moet doen met die 307 dagen.

Alvast bedankt!!

Loreli
3de graad ASO - zaterdag 14 november 2015

Antwoord

Hallo Lorelien,

Er is sprake van exponentiële groei. Hiervoor heb je denk ik deze formule geleerd:

B(t) = B0·gt

Hierin is:
B0: de beginwaarde van B (dus: bij t=0)
g: groeifactor
t: tijd
B(t): het bedrag op tijdstip t

Wanneer je jouw gegevens invult, krijg je:

B(t) = 2950·1,0185t

Omdat de groeifactor g=1,0185 hoort bij 1,85% per jaar, moet je t invullen in jaren. De vraag is dus: hoeveel jaar is 307 dagen? In een heel jaar zitten 365 dagen, dus:

307 dagen = 307/365 jaar.

Vul deze waarde in voor t, en je vindt de waarde van B na 307 dagen.

GHvD
zaterdag 14 november 2015

 Re: Eindwaarde van kapitaal 

©2001-2024 WisFaq