To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zijvlakken van een piramide en prisma

Hoe kom je te weten/bereken je hoeveel zijvlakken een piramide/prisma heeft als je alleen weet dat het grondvlak bijv. een zeshoek is? En hoe weet je hoeveel hoekpunten het dan heeft? En ribben? En lichaamsdiagonalen? En zijvlaksdiagonalen?

Bedankt, groetjes.

Sahar
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 22 september 2015

Antwoord

Een piramide met een zeshoek als grondvlak:

q76335img1.gif

Tellen: 7 hoekpunten, 12 ribben en 7 zijvlakken. Geen lichaamsdiagonalen maar wel zijvlaksdiagonalen in het grondvlak. Een zeshoek heeft \frac{1}{2}·6·3=9 diagonalen.

Een prisma met een zeshoek als grondvlak:

q76335img2.gif

Tellen: 12 hoekpunten, 18 ribben n 8 zijvlakken. Daarnaast zijn er 9+12+9=20 zijvlaksdiagonalen. Het prisma heeft \frac{1}{2}·12·3=18 lichaamsdiagonalen.

Hopelijk is het duidelijk. Anders nog maar verder vragen!
Zie ook:

WvR
dinsdag 22 september 2015

©2001-2025 WisFaq