To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Domein en bereik

Domein en bereik berekenen. Ik snap niet hoe je in een formule het bereik en domein kunt vinden.

Voorbeeld: f(x)=ln(2+ln(x))

Nina
Student universiteit - maandag 21 september 2015

Antwoord

Hallo Nina,

Domein:
Bedenk dat het argument van een logaritme groter dan 0 moet zijn. Binnen de haakjes staat ln(x), dus in ieder geval moet gelden: x>0.
Het argument van de eerste logaritme is 2+ln(x), ook dit in zijn geheel moet groter zijn dan 0:

2+ln(x)>0
ln(x)>-2
x>e-2

Aan beide eisen moet worden voldaan, dus ....

Dan het bereik:
Het domein start bij x=e-2 (open einde, x=e-2 zelf mag niet meedoen). Wanneer x van boven nadert naar x=e-2, dan nadert het argument van de eerste logaritme naar 0. De functiewaarde zelf gaat dan naar min-oneindig. Het bereik start zodoende bij min-oneindig.

Een logaritmefunctie is altijd stijgend, zonder bovengrens (dus geen asymptoot). Rechts van x=e-2 vind je dus continu stijgende waarden voor f(x), zonder bovengrens.

Voor het bereik vind je zodoende alle reële getallen.

GHvD
maandag 21 september 2015

©2001-2025 WisFaq