Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Leonardo van Pisa

Ik heb de uitleg van het vraagstuk van Fibonacci eens bekeken maar ik kom telkens a=30 uit hoe moet het wel?
Groetjes

Arne R
Overige TSO-BSO - woensdag 16 september 2015

Antwoord

Hallo Arne,

Jammer dat je jouw berekening niet meestuurt, hierdoor kan ik niet zien waar jouw vergissing zit. Hopelijk kan je jouw vergissing zelf vinden aan de hand van mijn uitwerking.

Ik neem aan dat je de uitleg bedoelt bij Vraagstuk van Leonardo van Pisa, zie onderstaande figuur:

q76293img1.gif

Je moet de waarde van a berekenen zodat de twee schuine zijden even lang worden.

De lengte van de schuine zijde links noem ik L, dan geldt volgens Pythagoras:

L2 = a2+402
L2 = a2+1600

De lengte van de schuine zijde rechts noem ik R, dus:

R2 = (50-a)2+302
Haakjes wegwerken:
R2 = 502-100a+a2 + 302
R2 = a2-100a+3400

Omdat L=R, is ook L2=R2:
a2+1600 = a2-100a+3400
1600 = -100a+3400
100a = 3400-1600 = 1800
a = 18

OK zo?

GHvD
woensdag 16 september 2015

 Re: Leonardo van pisa 

©2001-2024 WisFaq