Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Statistiek en kansrekenen

Hallo,
Ik ben de chi kwadraat aan het uitrekenen maar voor mij gevoel doe ik iets niet goed. Kunt u mij helpen?

Opgave
Man: 26 heeft wel voorkeur voor zwemmen, 54 niet
Vrouw: 96 wel, 24 niet

Ik heb de verwachting waarde zelf uitgerekend!

X2=∑(W-V)2/V=(26-48,8)2/48,8+(54-31,2)2/31,2 + (96-73,2)2/73,2+(24-46,8)2/46,8

= 492,84/48,8+519,84/31,2 + 519,84/73,2+519,84/46,8 = 9,89 + 16,66+ 7,10 + 11,10 = 44,76 ?? te groot!

nka
Ouder - maandag 29 juni 2015

Antwoord

(26-48,8)2/48,8 = 519,84/48,8 10,65 en niet 9,89

Met de juiste afronding: (24-46,8)2/46,8 = 11,11

Zodat c2=45,52

De bijbehorende overschrijdingskans is ongeveer 2·10-11, zodat het zeer onwaarschijnlijk is dat de waargenomen verschillen door toeval tot stand zijn gekomen.

GHvD
dinsdag 30 juni 2015

©2001-2024 WisFaq