Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Laspeyres

Ik heb daarnet hier een vraag over gesteld en heb ook antwoord gekregen om bij indexcijfers te kijken. Ik moet eerlijk wezen dat ik er dan nog niet helemaal uit kom. Is hier misschien ook een klein voorbeeldje over?

Monika
Iets anders - zaterdag 15 februari 2003

Antwoord

De Laspeyres-index kan je berekenen met de volgende formule:
PL= åP1.Q0/åP0.Q0

Naargelang het geval/context vermenigvuldig je de formule met 1, 100 of 1000 (prijsindex is bvb 100, terwijl een beursindex op 1000 staat). Als er niets gegeven is over de context vermenigvuldig je met 100.

P stelt de prijs voor van een goed en Q de hoeveelheid. Index 0 gaat over de prijs of de hoeveelheid in het basisjaar en de index 1 op het huidige moment (of het moment waarmee je wil vergelijken). Het sommatieteken wil zeggen dat je dit doet voor alle goederen in de korf. Meestal gaat het bij de Laspeyres-index om een korf van goederen die je wil vergelijken met een referentietijdstip (vb de index van de consumtieprijzen voor de inflatie is een Laspeyres-index).

Eigenlijk moet je dus in je opgave een lijst/tabel hebben of zelf maken van alle goederen met daarbij hun respectievelijke prijs en hoeveelheid in het basisjaar en op het huidige tijdstip. Als je zo een tabel maakt, kan je heel gemakkelijk de formule uitrekenen.

In onderstaand PDF-bestand vind je een voorbeeld op de laatste pagina. Kijk niet naar de formules die je op de tweede pagina vind, want die kunnen je in verwarring brengen. Kijk wel naar de eerste pagina, want daar vind je nog de hoeveelheidsindex en ik dacht dat je die ook nodig had.

Groetjes,

Tom

Zie De index van Laspeyres (PDF-bestand)

tg
zondag 16 februari 2003

©2001-2024 WisFaq