Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen

In een lenzenfabriek zijn er 3 productieketens van contactlenzen. Deze ketens nemen elk respectievelijk 35, 25 en 40 procent van de totale productie op zich. Hun werking is niet foutloos en ze leveren respectievelijk 3,4,2 procent defecte lenzen. We nemen lukraak een geproduceerde lens. Deze blijkt defect te zijn. Wat is de kans dat deze lens afkomstig is van de 2de productieketen?

Ik weet dat je dit vraagstuk kan oplossen met de wet van Bayes, maar ik weet niet hoe je de kansen juist kan vinden

groetjes

Ella V
Student Hoger Onderwijs België - zondag 24 mei 2015

Antwoord

De kans op een defecte lens is 0.03·0.35 + 0.04·0.25 + 0.02·0.40 = 0.0285
Machine B is qua kans verantwoordelijk voor 0.04·0.25 = 0.01
Dus 0.01/0.0285 = (ongeveer) 35% kans op het gevraagde.

MBL
zondag 24 mei 2015

©2001-2024 WisFaq