Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Markov-proces

Geachte Wisfaq,

Ik ben een student aan de universiteit Hasselt. Ik heb echter een probleempje met het oplossen van een markovproces. Dit komt aan bod in het vak planologie en planning (raar maar waar) Deze prof weet er echter niks van. Het handboek is volgens mij fout. Zou u dit kunnen bevestigen?

Gegeven is de 3x3 matrix waarin de verhuiskansen van London, suburbs en platteland naar elkaar zijn weergegeven
  (P) = 0.6   0.3  0.1
0.2 0.5 0.3
0.4 0.1 0.5
de toestand vector (S) = ( 0.5 0.3 0.2)

Nu zegt men dat in het komende jaar de verdeling in London, suburbs en platteland
S1= S * P  = ( 0.5 0.3 0.2) *(p)

= (0.44 0.32 0.24)
Dit kan toch niet kloppen? De formule is toch
 P x ST =
(P) * 0.5 = 0.41
0.3 0.31
0.2 0.33

Philip
Student universiteit België - maandag 23 maart 2015

Antwoord

De vraag bij de overgangsmatrix is de plaats van 'van' en 'naar'. Gezien de kansen denk ik dat het dit moet zijn:



Dat betekent dat je 'nieuwe toestand' kan berekenen met een matrixvermenigvuldiging die er zo uit ziet:

q75221img1.gif

...en dan klopt het allemaal precies.

WvR
maandag 23 maart 2015

 Re: Markov-proces 

©2001-2024 WisFaq