Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omvormen van formules

Beste,
Ik heb enkele vragen over het onderwerp vergelijkingen te omvormen. Zou er iemand me a.u.b helpen! Dat zijn de oefeningen dat ik niet begrijp:

i=k·p·t/100 $\to$ k=? ;p=?;t=?
P=2$\pi$r $\to$ r=?
a/b-c =d $\to$ a=?;b=?,c=?
a=(b-c)·d $\to$ b=?,c=?,d=?

Alvast bedankt!

Shana
2de graad ASO - donderdag 12 februari 2015

Antwoord

Het gaat hier om bij een gegeven formule een variabele uit te drukken in de andere variabelen. Je gebruik daarbij de 'wetenschap' dat alle bewerkingen zijn toegestaan mits je de bewerkingen links en rechts goed toepast.


1.

$
\eqalign{
& i = \frac{{k \cdot p \cdot t}}
{{100}} \cr
& k \cdot p \cdot t = 100 \cdot i \cr
& k = \frac{{100 \cdot i}}
{{p \cdot t}} \cr}
$

Idem voor p en t.


2.

$
\eqalign{
& P = 2\pi r \cr
& 2\pi r = P \cr
& r = \frac{P}
{{2\pi }} \cr}
$


3.

$
\eqalign{
& \frac{a}
{b} - c = d \cr
& \frac{a}
{b} = c + d \cr
& a = bc + bd \cr}
$

of...

$
\eqalign{
& \frac{a}
{b} - c = d \cr
& \frac{a}
{b} = c + d \cr
& \frac{b}
{a} = \frac{1}
{{c + d}} \cr
& b = \frac{a}
{{c + d}} \cr}
$


4.

$
\eqalign{
& a = (b - c) \cdot d \cr
& b - c = \frac{a}
{d} \cr
& b = \frac{a}
{d} + c \cr}
$

Dat moet het zijn. De rest moet je dan zelf maar 's proberen... of aangeven wat je wel en niet begrijpt.

WvR
donderdag 12 februari 2015

©2001-2024 WisFaq