Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag en aanbod

Ik moet aan de hand van een aanbodfunctie de vraagfunctie berekenen maar ik weet niet direct hoe ik hier aan begin.

Opgave: De onderstaande figuur geeft de marktsituatie voor 2008 weer. De vergelijking voor het aanbod van champagne wordt gegeven door q^a= -50+10p (q in miljoen flessen). Bereken via de gegevens van de figuur de exacte vergelijking van de vraagcurve.
De vraagcurve loopt door de punten (250,0);(0,50) en de aanbodcurve begint bij (0,5) en snijdt de vraagcurve door (150,20)

In 2008 werden er 141 miljoen flessen aangeboden.

Alvast bedankt!

m
Student universiteit België - zaterdag 24 januari 2015

Antwoord

Hallo Michel,

De vergelijking van de vraagcurve heeft - net als elke vergelijking van een rechte lijn- deze vorm:

qv = a.p + b

Hierin is a de richtingscoëfficiënt (ook wel: hellingsgetal), b geeft het punt waar de lijn de verticale as snijdt.

De lijn gaat door (0,50), dus moet gelden:

50 = 0a + b, dus: b=50
(dit kan je ook direkt aflezen: snijpunt met verticale as ligt op q=50)

De lijn gaat ook door (250,0), dus moet ook gelden:

0 = 250.a + 50
250a = -50
a = -0,2

Je vindt dus:

qv = -0,2a + 50

GHvD
zaterdag 24 januari 2015

 Re: Vraag en aanbod 

©2001-2024 WisFaq