Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ligt punt P binnen of buiten de cirkel?

Hoi,
Gegeven:
c \leftrightarrow x2+y2-4y = 0 en P (0,2)
  • Hoe ga ik na of een punt P binnen of buiten de cirkel ligt?

robina
2de graad ASO - zondag 18 januari 2015

Antwoord

Als je de coördinaten van P invult dan geldt:

x2+y2-4y<0 dan P binnen de cirkel
x2+y2-4y=0 dan P op de cirkel
x2+y2-4y>0 dan P buiten de cirkel

Je hebt een punt P met x-coördinaat x en y-coördinaat y. In de vergelijking van de cirkel komen de letters x en y ook voor. Vul voor de x de x-coördinaat in en voor de y de y-coördinaat.

Voor P(0,2) krijg je dan:

02+22-4·2=0+4-8=-4

Omdat dat dan -4 is en dus kleiner dan nul ligt P(0,2) binnen de cirkel...

Sterker nog: P is het middelpunt...

WvR
zondag 18 januari 2015

©2001-2025 WisFaq