Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal grafisch en algebraïsch voor welke x - waarden

Hallo,

Ik ben aan het studeren voor mijn examen wiskunde en stuit plots op een oefening die ik toch niet volledig begrijp.

Dit is de opgave: Bepaal grafisch voor welke x-waarden f(x)$>$g(x). Controleer algebraïsch. f(x)=-5x+1 en g(x)=2x-3.
Je mag hierbij geen gebruik maken van ongelijkheden.

Ik heb dit al grafisch kunnen bepalen maar begrijp niet hoe ik dat algebraïsch kan controleren.

Kan iemand me helpen a.u.b.

Groeten,
Vincent

Vincen
2de graad ASO - zondag 15 juni 2014

Antwoord

Hallo Vincent,

f(x) en g(x) zijn lineaire functies. De grafieken zijn rechte lijnen met één snijpunt. Bepaal eerst het snijpunt:

-5x+1 = 2x-3
-7x = -4
x=4/7

Links van deze x-waarde is de ene functie groter dan de andere, rechts is dit andersom. Vul dus een x-waarde kleiner dan 4/7 in en controleer of f(x)$>$g(x). Ik kies bijvoorbeeld x=0:

f(0)=1
g(0)=-3
f(0)$>$g(0)

Dus inderdaad: voor x$<$4/7 geldt: f(x)$>$g(x)

Als extra controle kan je ook een waarde voor x invullen die groter is dan 4/7. Ik kies bijvoorbeeld x=1:

f(1)=-4
g(1)=-1
f(1) is niet groter dan g(1). Dit bevestigt de oplossing x$<$4/7.

GHvD
zondag 15 juni 2014

 Re: Bepaal grafisch en algebraïsch voor welke x - waarden 

©2001-2024 WisFaq