Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fourier-reeksen

Ik zou graag nog een extra oefening willen maken op fourierreeeksen, omdat dit zelfstudie is en ik zeker wil zijn dat ik het snap. Nu, oefeningen heb ik genoeg, maar helaas geen oplossingen....
dit was de opgave:
bepaal de fourier-reeks van deze functie: f(x)= x(2p-x)
in het interval: 0$\le$x$\le$2p
Ik heb dan de fouriercoefficienten bepaald, dus in feite de integraal uitgewerkt van deze functie:
bn= 1/p(f(x)sin(nx)d(x)
Klopt deze werkwijze?
En zouden jullie de uitkomst van de opgave kunnen geven ,aub? Dan kan ik deze vergelijken met de mijne, en als mijn antwoord dan niet klopt zal ik zelf wel mijn fouten achterhalen.
Alvast heel erg bedankt! Deze site is echt geweldig! :)
A.

Picou
3de graad ASO - zondag 1 juni 2014

Antwoord

Je hebt ook nog coëfficiënten voor de $\cos nx$ nodig, dus
$$
a_n=\frac1\pi\int_0^{2\pi} f(x)\cos nx\, dx
$$
($n=0,1,2,\ldots$) en
$$
b_n=\frac1\pi\int_0^{2\pi} f(x)\sin nx\, dx
$$
($n=1,2,3,\ldots$).
De uitkomsten zijn: $b_n=0$ voor alle $n$, en $a_0=\frac43\pi^2$, en $a_n=-\frac4{n^2}$ voor $n\ge1$.

kphart
dinsdag 3 juni 2014

©2001-2024 WisFaq