Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansverdelingen

Ik geraak maar niet uit aan volgende opgave, kan iemand mij helpen?

Staal is een legering van ijzer en koolstof. Het koolstofgehalte (gemeten in procent) in roestvrij staal heeft als dichtheidsfunctie:

f(x) = cx(1-x)2 als 0 $\le$ x $\le$ 1
= 0 anders

(a) Hoeveel bedraagt de verwachtingswaarde van het koolstofgehalte in roestvrij staal
(b) Bepaal de kans dat roestvrij staal meer dan 0,6% koolstof bevat

Tom
3de graad ASO - maandag 26 mei 2014

Antwoord

Hallo Tom,

Bereken eerst de waarde van c. De oppervlakte onder een kansdichtheidsfunctie moet 1 zijn:

q73173img1.gif

Los deze vergelijking op, je vindt: c=12

De verwachtingswaarde bereken je met:

q73173img2.gif

Wanneer je deze integraal uitwerkt, vind je als verwachtingswaarde 0,4.

Dan vraag b: de kans dat het koolstofgehalte meer is dan 0,6% bereken je door de oppervlakte onder de grafiek van de kansdichtheid te berekenen voor x$>$0,6. Bereken dus deze integraal:

q73173img3.gif

Ik kom op 0,1792, jij ook?

GHvD
maandag 26 mei 2014

©2001-2025 WisFaq