Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met een breuk

Beste,
ik kan maar niet gestart raken met mijn oefening. Ik heb eigenlijk een heel simpele vraag en weet dat de oplossing ook heel simpel is, maar ik kan er niet meer op komen.

Stel dat je dit hebt :

5/x = 8/3

Dit los je normaal op met de kruising te maken.
Maar hier twijfel ik:
1. 5·3 = x·8
2. 3/x = 5/8

Welke van deze 2 is juist?

Jasmin
3de graad ASO - donderdag 15 mei 2014

Antwoord

Hallo Jasmine,

De eerste vergelijking is juist:

5/x = 8/3

Beide zijden van het =-teken vermenigvuldigen met x:
5 = 8/3 · x

Beide zijden vermenigvuldigen met 3:
5·3 = 8·x

GHvD
donderdag 15 mei 2014

©2001-2024 WisFaq