Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ellips

Hallo
Wij willen bewijzen dat de volgende functie eentje van een ellips of hyperbool is: y2=ax2+bx+c. De c hebben we gelijk gesteld aan nul. Hierbij is de functie een ellips als a$<$0 en een hyperbool als a$>$0. Hoe kunnen we dat juist algebraïsch nagaan?
Alvast bedankt
Maria

Maria
3de graad ASO - vrijdag 9 mei 2014

Antwoord

Hallo

De algemene vergelijking van een kegelsnede is :
ax2 + 2b''xy + a'y2 + 2b'x + 2by + a' = 0

De vorm $\delta$ = aa' - b''2 bepaalt de aard van de kegelsnede:
$\delta>$0 : ellips
$\delta<$0 : hyperbool
$\delta$=0 : parabool

In je gegeven vergelijking geldt: $\delta$ = -a
Vandaar :
a$<$0 $\Rightarrow$ $\delta>$0 $\Rightarrow$ ellips
a$>$0 $\Rightarrow$ $\delta<$0 $\Rightarrow$ hyperbool

Ok?

LL
vrijdag 9 mei 2014

©2001-2024 WisFaq