Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Procenten

Beste,
Ik zit al een tijdje vast met de groeifactor van procenten en heb hier bij jullie op deze site een leuk voorbeeld gevonden.

vermeerdering
Een bedrag van €225,- wordt vermeerderd tot €325,-. Hoeveel procent toename is dat ?
Te onthouden is de formule: groeifactor=oud/nieuw.
Hier is de groeifactor=225/325= 1,44.
Het bedrag neemt toe met ongeveer 44%.

Wanneer ik dit terug omreken zie ik dat het klopt want 225x1,444444 =324,9999

vermindering:

Een bedrag wordt verminderd van €200,- tot €165,-. Hoeveel procent afname is dat ?
Eerst groeifactor=nieuw/oud = 165/200 = 0,825.
Proef: 1,825 x 165=301,125???

Andere methode:
((nieuw - oud)/oud)x100= ((165-200)/200)x100= -17,5%
proef: 1,175 x 165 = 193,87.

Hoe komt het dat ik nooit aan de 200 kom. Volgens deze laatste methode moet dit toch lukken.

Alvast bedankt..

GRoetjes
K

Kris
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 30 april 2014

Antwoord

Hallo Kris,

De groeifactor bereken je met:
groeifactor = nieuw/oud.

Dan geldt altijd:
oud·groeifactor = nieuw.

In jouw voorbeeld geldt dus:
200·0,825 = 165.

Als je wilt terugrekenen (dus: van nieuw naar oud), dan geldt:
nieuw/groeifactor = oud

dus:
165/0,825 = 200

Samengevat:
oud·groeifactor = nieuw
nieuw/groeifactor = oud

OK zo?

GHvD
donderdag 1 mei 2014

 Re: Procenten 

©2001-2024 WisFaq