Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cartesische vergelijking van een rechte

Ik snap gewoon niet hoe dit moet en wanneer ik het moet gebruiken.

stein
2de graad ASO - zaterdag 21 december 2013

Antwoord

Volgende website kan je misschien verder helpen:Je moet het maar eens bekijken, er staan ook voorbeelden bij.

Over het algemeen gebruik je de cartesiche vergelijking als je twee punten kent waardoor je rechte gaat. Die twee punten (B en C bijvoorbeeld) vul je in in de vergelijking (x-b1)/(c1-b1) = (y-b2)/(c2-b2) als je in twee dimensies werkt, met b1 de x-coördinaat van je punt B, b2 de y-coördinaat van B, analoog voor c1 en c2. Als je in 3D werkt komt daar een vergelijking bij nl. (y-b2)/(c2-b2) = (z-b3)/(c3-b3), met b3 de z-coördinaat van B.

Daarna werk je de vergelijking verder uit, zodat je iets van de vorm hebt: ax+by+c=0 en dy+ez+f=0.

Indien je verder nog vragen hebt, stel ze gerust. Je vraag is nogal algemeen, dus ik weet niet zeker of hiermee je probleem is opgelost.

Margot
zondag 22 december 2013

©2001-2024 WisFaq