Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Epsilondelta

Weet iemand hoe ik kan bewijzen a.d.h.v epsilon delta
dat lim x$\rightarrow$a van f(x) = L als en slechts dan als de Linker en rechterlimiet van f(x) voor x$\rightarrow$ a gelijk zijn aan L.
De stelling is logisch maar ik weet niet goed hoe ik het moet aantonen.
Alvast bedankt

stijn
Student universiteit België - dinsdag 12 november 2013

Antwoord

Hoi Stijn,

Ik denk dat je het een beetje over een definitie hebt. Een definitie is geen bewijs. Het betekent zoveel als wanneer ik de afstand tot f(x) zo klein maak als ik wil E$>$0 dan is er altijd een afstand 0$<$(x-a)$<$d zodat de afstand tot f(x)$<$E, Indien dit waar is dan is de limiet l voor x$\rightarrow$a. Hieronder wat officieler geformuleerd. Het moet dus van beide kanten afkomen anders is het niet de limiet, maar slecht de limiet van 1 kant.

$
\left\{ \begin{array}{l}
\forall _{E > 0} \exists _{d > 0} \to a - d < x < a \Rightarrow \left| {f(x) - L < E} \right| \\
\forall _{E > 0} \exists _{d > 0} \to a < x < a + d \Rightarrow \left| {f(x) - L < E} \right| \\
\end{array} \right\}\forall _{E > 0} \exists _{d > 0} \to 0 < \left| {x - a} \right| < d \Rightarrow \left| {f(x) - L < E} \right|
$

voorbeeld: bewijs dat wanneer x$\rightarrow$3 dat f(x)=2x-1 de limiet heeft van 5.

$
\begin{array}{l}
\mathop {\lim }\limits_{x \to 3} (2x - 1) = 5 \\
\left| {x - 3} \right| < d \Rightarrow \left| {2x - 1 - L} \right| = \left| {2x - 6} \right| < E \\
d = \frac{E}{2} \Rightarrow \left| {x - 3} \right| < d = \frac{E}{2} \Rightarrow 2\left| {x - 3} \right| < 2d = E \Rightarrow \left| {2x - 6} \right| < E \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
dinsdag 12 november 2013

©2001-2024 WisFaq