Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximum minimumprobleem

Welke gelijkbenige driehoek met omtrek 25 cm heeft de grootste oppervlakte?
Ik maakte een schets waarbij ik de driehoek in 2 kleinere driehoeken verdeelde langs de hoogte: dus de basis werd in 2 verdeeld.
dus oppervlakte = 2b·h/2 = b·h
en omtrek: 25 = 2b + 2 √(b2+h2) -$\to$ door pythagoras
Als ik de ene formule in de andere invul kom ik uit dat
h = √((625-100b)/4).
Hoe moet ik verder? (met afgeleide)

Enya
3de graad ASO - zondag 26 mei 2013

Antwoord

Vul de uitdrukking van 'h' in 'b' in de formule in voor de oppervlakte:

$
O = b \cdot \sqrt {\frac{{625 - 100b}}{4}}
$

Dat laat zich herleiden tot:

$
O = 2\frac{1}{2}b\sqrt {25 - 4b}
$

Bepaal de afgeleide. Denk aan de productregel en denk aan de kettingregel. Stel de afgeleide nul. Los de vergelijking op en... je vindt een mogelijk kandidaat voor de maximale oppervlakte.

Zou dat lukken?

WvR
zondag 26 mei 2013

©2001-2024 WisFaq