Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volume bol poolcoordinaten

Beste,

Over het algemeen ben ik best wel mee met integralen, maar ik vermoed dat ik hier even met iets essentieel vast zit. Ik zou namelijk het volume van de bol met vergelijking:
x2+y2+(z-1)2=4
We weten dus dat het een bol is, met straal 2 (√4).

Hoe ik te werk ging met een dubbele integraal:
$\int{}$$\theta$ gaande van 0 $\to$ 2·pi $\int{}$ r gaande van 0 tot 2 [√(4-r2) +1]r dr d$\theta$= 28$\pi$/3

Ik kom het correcte (32$\pi$/3) wel uit met bolcoördinaten, maar is het volume van een bol niet uit te rekenen met poolcoördinaten? En waarom zou dit niet mogelijk zijn?

Peeter
Student universiteit België - zondag 19 mei 2013

Antwoord

Peeters,
De integraal in poolcoord.wordt 2$\int{}\int{}$√(4-r2)rdrd$\theta$, dus de +1 valt weg.

kn
woensdag 22 mei 2013

©2001-2024 WisFaq