Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nummerborden Zwitserland

ik moet voor mijn praktische opdracht het land Zwitserland aan het bestuderen. het lukt al aardig ook al is het moeilijk om alle beperkingen op te zoeken in het engels maar ik geloof dat het klopt ik heb nu alle gegevens. die gegevens zijn: nummerborden in Zwitserland bestaan uit 2 letters die duiden de streek aan van de eigenaar van het voertuig. verder bestaat het nummerbord ut 3-5 cijfers, van 0-9. maar natuurlijk zijn er ook beperkingen en die zijn:EL alleen voor electrische aangedreven voertuigen. GA alleen maar voor gas aangedreven voertuigen. en CD is ook maar voor bepaalde voertuigen. verder worden de letters G,I,O,Q,W op uitzondering van GA. Hoeveel mogelijkheden zijn er dan? ik zou het heel fijn vinden als u mij zou helpen want oh jeeh dat rekenen.
alvast bedankt
ik hoop snel een reactie te krijgen

Anneli
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 januari 2003

Antwoord

Beste Annalies,
Je bent al aardig achter wat info gekomen. Als ik het goed heb geldt dus in Zwitserland:
"Structuur nummerbord: 2 letters 3-5 cijfers"
Een eerste vraag hierover is, geld dat 0089 dan 89 wordt? of is 0089 iets anders dan 89 en hoe zit het dan met 0009?
Als je hier wat meer over weet, kan ik er ook wat beter op antwoorden.

Goed de uitzonderingen zijn:
Letters die niet gebruikt worden: G,I,O,Q,W
Er blijven dus nog 26 - 5 = 21 letters over, ofwel:
21·21 = 441 mogelijkheden voor de 'gewone auto's'.
Echter ook CD en EL mag niet. Dus van de 441 mogelijke letter combinaties moeten er twee af:
441-2=439 voor 'gewone' auto's
Merk op dat we geen rekening met GA hoeven te houden omdat deze reeds weggewerkt is bij het weglaten van de G in totaliteit.

Als we het aantal mogelijke combinaties voor de cijfers even x noemen krijgen we dus zo:
439·x = aantal mogelijke nummerborden voor 'gewone auto's'
x = aantal mogelijke nummerborden voor 'gas auto's'
x = aantal mogelijke nummerborden voor 'CD auto's'
x = aantal mogelijke nummerborden voor 'electronische auto's'

Hopelijk heeft dit wat geholpen. Als je er met de cijfers (x) zelf niet uitkomt, stel dan gerust weer een vraag.

M.v.g.

PHS
dinsdag 28 januari 2003

©2001-2024 WisFaq