Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogeregraadsvergelijking

hallo,

Ik moet hier een aantal hogeregraadsvergelijkingen oplossen. Er is er een daarvan die ik niet opgelost krijg. zouden jullie mij daar mee kunnen helpen?
de opgave is: (x4-16)(3x-7)(x3+7x2-8x)$\ge$0

ik dacht van misschien distributiviteit toe te passen. dan kwam ik dit uit
(3x5-7x4-48x+112)(x3+7x2-8x)$\ge$0

hierna zat ik volledig vast. zouden jullie me kunnen helpen met wat ik nu moet doen?

alvast bedankt.

Anton
Overige TSO-BSO - zaterdag 5 januari 2013

Antwoord

Volgens mij is dit een ongelijkheid toch? Maar daarbij is het oplossen van de 'gelijkheid' altijd wel een goed idee. Dus daar komt ie!

We kijken naar de vergelijking:
(x4-16)(3x-7)(x3+7x2-8x)=0

Wat valt je op? Links staan 3 factoren die vermenigvuldigt nul zijn. Toepassen van de 'wetenschap' dat als a·b=0$\Rightarrow$a=0$\vee$b=0 geeft:

x4-16=0 of 3x-7=0 of x3+7x2-8x=0

Deze 3 vergelijkingen kan je dan oplossen en je vindt oplossingen voor je vergelijking.

Lukt dat zo?

Op deze pagina staan meer voorbeelden van hogeregraads vergelijkingen.

WvR
zaterdag 5 januari 2013

©2001-2024 WisFaq