Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Xpx in Zp

Waarom geldt voor x$\in\mathbb{Z}_p$ dat xp=x met p een priemgetal?

Merlo
Student universiteit België - donderdag 3 januari 2013

Antwoord

1. $\mathbb{Z}_p^*=\mathbb{Z}_p\setminus\{0\}$ is een groep ten opzichte van de vermenigvuldiging.
2. Die groep heeft $p-1$ elementen.
3. In die groep geldt dus $x^{p-1}=1$ voor alle $x$.

kphart
donderdag 3 januari 2013

©2001-2024 WisFaq