Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voortbrengendheid vectoren

Hallo,

De volgende drie vectoren zouden voortbrengend zijn, maar ik zie niet hoe dit kan.

v1 = (1, 2)
v2 = (3, 5)
v3 = (0, 2)

Ik weet dat dit deze voortbrengend zijn in R3, en dat dit ook geldt voor v1 en v2 samen, maar zie dus niet op welke manier dit kan worden gecontroleerd.

Dimitr
Student Hoger Onderwijs België - zondag 30 december 2012

Antwoord

In de R3?? Met maar 2 kentallen??
Deze drie vectoren liggen in één vlak en je hebt voor een plat vlak maar twee onafhankelijke vectoren nodig. Die onafhankelijkheid betekent niets meer dan dat de vectoren verschillende richtingen hebben en dus geen veelvoud van elkaar zijn. Bij het gegeven drietal is dat duidelijk het geval. Je kunt er nu gewoon twee uitkiezen om als basis te gaan dienen en dan zal de derde vector een lineaire combinatie van die twee moeten zijn.
Als je zou kiezen voor v1 en v3 om de basis te zijn, dan kun je vrij snel zien dat v2 = 3v1 - 1/2v3
Je kunt ook een ander duo tot basis promoveren en de derde uitdrukken als combinatie van dat duo. Probeer het maar eens.

MBL
zondag 30 december 2012

©2001-2024 WisFaq