Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderscheidingsvermogen

Hallo,

Ik snap totaal niet hoe je juist ß berekent om dan uiteindelijk het onderscheidingsvermogen te berekenen.
Ik weet dat ß de fout van de tweede soort is en dat het dus voorkomt als je H0 accepteert terwijl Ha juist is.
Ik zie vooral niet in wanneer het P(x$>$..) of P(x$<$..) is.
Zelfs niet als ik er een tekening bij maak.

Kan u mij helpen?
Alvast bedankt

feline
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 9 augustus 2012

Antwoord

Neem aan dat je H0 is x$\leq$10. En je H1 is x$>$10. Je kunt dan bij 5% uitrekenen dat je (bijvoorbeeld) bij x$>$15 besluit om H0 te verwerpen en H1 te accepteren.

Als je nu je experiment gaat doen en je vindt x=13 dan besluit je om H0 niet te verwerpen. Dat wil echter niet zeggen dat H1 niet waar zou kunnen zijn. Als x=17 bijvoorbeeld dan is er nog steeds een kans dat je in je experiment x=13 vindt. H1 is dus wel degelijk waar, maar dat weet je dan niet.

Zo'n gebeurtenis noemen we dan een fout van de tweede soort. H1 is waar maar je vindt een waarde lager dan 15 (zie boven). Die ß kan je uitrekenen door uit te gaan van H1 en te bepalen wat de kans is dat je een waarde vindt lager dan 15.

Hopelijk helpt dat.

WvR
vrijdag 10 augustus 2012

©2001-2024 WisFaq