Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardfout

hallo,

Een reeks waarnemingen is gegeven:
table([1 = 183, 2 = 162, 3 = 186, 4 = 195, 5 = 164, 6 = 170, 7 = 183, 8 = 167, 9 = 154, 10 = 153, 11 = 158, 12 = 161, 13 = 194, 14 = 160, 15 = 168, 16 = 186, 17 = 191, 18 = 193, 19 = 182, 20 = 154, 21 = 197, 22 = 167, 23 = 157, 24 = 151, 25 = 170, 26 = 179, 27 = 193, 28 = 164, 29 = 197, 30 = 162, 31 = 197, 32 = 186, 33 = 186, 34 = 197, 35 = 158, 36 = 164, 37 = 166 ])

de vraag:
Geef een zuivere schatting voor de werkelijke waarde, de standaardfout en de standaardfout van het gemiddelde

de werkelijke waarde heb ik gevonden, namelijk gewoon het gemiddelde berekenen: 6455/37 = 174.5

maar hoe ik de standaardfout en de standaardfout van het gemiddelde bereken dat weet ik niet, hebben jullie een oplossing voor mij?

alvast bedankt

Tom He
Student Hoger Onderwijs België - maandag 20 januari 2003

Antwoord

De term 'standaardfout' wordt soms gebruikt voor de feitelijke standaardafwijking van een steekproefgrootheid in het geval van xgemiddeld is dat s/Ön. De geschatte waarde s/Ön wordt dan genoemd: 'geschatte standaardfout'. Ik zou toch maar even in het statistiekboek kijken hoe het precies zit!

WvR
woensdag 22 januari 2003

©2001-2025 WisFaq