Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi kwadraat exact optie

Beste

Wanneer de voorwaarden van chi-kwadraat overschreden worden is het een optie om via crosstabs de exact knop aan te vinken in SPSS. Hierdoor krijg je een extra p waarden, die voor de exact berekening, normaal 2-sided.

Nu is het zo dat ik bij sommige pearson chi kwadraat exact toetsen zowel een 2 sided als een 1 sided exacte p waarde krijg. Maar ik heb geen idee hoe ik dit moet noteren of interpreteren. Op welke p-waarde moet ik mij focussen?

X2 value: 0.035, df=1, asymp. sig. (2 sided)= 0.852, exact sig (2sided) = 1.000, exact sig. 1 sided = 0.580

Dank bij voorbaat.

Mri
Student universiteit België - vrijdag 13 april 2012

Antwoord

Hallo Marie,

Ik heb verder geen ervaring met SPSS dus kan daar niet heel veel informatie over geven.
De Chi kwadraat verdeling wordt (volgens mij) gebruikt om de kans te berekenen dat de variantie rond een bepaalde waarde ligt.

Bij een eenzijdige toets bereken je dan wat de kans is dat de variantie groter is dan een bepaalde waarde, of de kans dat de variantie kleiner is dan een bepaalde waarde. Bij een tweezijdige toets bereken je volgens mij de kans dat de variantie tussen 2 waarden ligt.

Hopelijk geef ik je hiermee een zet in de goede richting.

Met vriendelijke groet,

Bart Schoenmakers

bs
maandag 23 april 2012

©2001-2024 WisFaq