Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Benzine of diesel

Goede morgen,
Een bepaalde wagen met benzinemotor en een diesel kost evenveel onder welbepaalde voorwaarden...
Voor de diesel betaal je een extra jaarlijkse taks
van 400 €. De benzinemotor verbruit per 100 km 10 liter (benzine!) en de diesel 6,5 liter per 100 kilometer.
Vanaf hoeveel km per jaar is en dieselmotor goedkoper? Neem voor de prijzen de huidige dagprijs.
Ik vind de volgende verglijkingen=:
Diesel :
y=(100/6.5)x+400
y=(200/13)x+400 (1)
Benzine:
y=(100/10)x
y= 10x (2)
Ik neem voor diesel 1,6 € per liter en 1,8 € voor benzine.
Als ik beide vergelijkingen in een grafiek zet vind ik voor x geen positieve oplossing.(geen snijpunt van beide vergelijkingen in het positieve halfvlak van de orthogonale assen.Invullen van de prijzen op x geeft ook geen bevrediging. Het gaat eigenlijk om een ongelijkheid van de eerste graad...
Met vriendelijke groeten

Rik Le
Iets anders - zaterdag 10 maart 2012

Antwoord

Als je zoiets netjes wilt oplossen en je voert variabelen in, schrijf dan op wat ze voorstellen.
Bekijk daarna nog eens goed de vergelijkingen die je opschrijft.
Ik heb het gevoel dat je euro's en kilometers probeert op te tellen.
Althans ik zie in jouw vergelijkingen nergens de literprijs verwerkt.
Afgezien daarvan:
Het lijkt erop dat jouw diesel auto meer liters per kilometer verbruikt dan jouw benzine auto.

hk
zaterdag 10 maart 2012

©2001-2024 WisFaq