Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansen en kaarten

Hoe groot is de kans om bij een trekking van 5 kaarten uit een kaartspel van 52,
a) meer dan 1 harten te trekken
b) ten minste 1 schoppen of klaveren te trekken

Ik heb voor deel a al de volgende oplossingswijze bedacht:
P(1 harten) = 1-(P(1 harten)+P(Geen harten))
P(0H) = 39/52*38/51*37/50*36/49*35/48
P(1H) = ??? 39/52*38/51*37/50*36/49*13/48 ???

Vraag b zou snel op te lossen zijn als ik vraag a zou kunnen.

Help aub
(is als oefening voor examen)

Van Bu
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 16 januari 2003

Antwoord

In je tweede aanpak kies je de hartenkaart als laatste. Maar dat hoeft niet! De breuk 13/48 kan dus op 5 verschillende plaatsen staan, hetgeen erop neerkomt dat je nog met 5 hebt te vermenigvuldigen.

MBL
donderdag 16 januari 2003

©2001-2024 WisFaq