Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantonen vergelijking

Ik zit met de volgende opgave:

Toon aan dat: sin2(2x) = 4sin2(x) - 4sin4(x)

In de uitwerkingen vind ik het volgende, maar ik denk dat daar een aantal stappen worden overgeslagen die ik niet zie:

sin(2x) = 2sin(x)·cos(x)
sin2(2x) = 4sin2(x) · cos2(x) = 4sin2(x)·(1-sin2(x)) = 4sin2(x)-4sin4(x)

Frank
Student hbo - woensdag 28 december 2011

Antwoord

Bij het oplossen van goniometrische vergelijkingen is het handig om een aantal formules uit het hoofd te leren.

sin(2x)=2sin(x)·cos(x)
sin2(x)+cos2(x)=1

Daarmee kan je al veel doen. Voor deze opgave is dat alles wat je nodig hebt. Je schrijft eerst sin(2x) als 2sin(x)cos(x). Dan is sin2(2x) gelijk aan (2sin(x)cos(x))2 en dat is 4sin2(x)cos2(x).

In plaats van cos2(x) kan je schrijven 1-sin2(x). Dan de haakjes wegwerken en dan ben je er al. Mooi!

Hopelijk helpt dat en anders maar weer vragen...

WvR
woensdag 28 december 2011

©2001-2024 WisFaq