Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Notatie differentiaalvergelijking

Hallo,

Ik moet de algemene oplossing van de volgende inhomogene D.V. bepalen.

yk+yk-1-2yk-2=k2

Kan ik dit gewoon lezen als y''+y'-2y=k2 waarbij y'=dy/dk?

Zo nee, hoe zo ik het dan wel moeten lezen?

John
Student hbo - woensdag 14 december 2011

Antwoord

dag John,

dit ziet er niet uit als differentiaalvergelijking, maar meer als differentievergelijking.
De oplossing is geen functie y met domein , maar een rij yk met discrete waarden y1, y2, ...
Om deze vergelijking op te lossen, maak je hem eerst homogeen.
Stel dan de algemene homogene oplossing yk = rk
Vul deze in de homogene vergelijking in, haal rk-2 buiten haakjes, en vind zo de oplossingen voor r: r1 en r2.
De homogene oplossing is dan yh = A·r1k+B·r2k

Vind vervolgens een oplossing voor het niet-homogene deel k2.
Standaard is deze van de vorm yp = a·k2 + b·k + c
Vul dit in de oorspronkelijke vergelijking in, en bereken a, b en c.
De totale (algemene) oplossing is dan yh + yp
Lukt dat?
succes,

Anneke
woensdag 14 december 2011

 Re: Notatie differentiaalvergelijking 

©2001-2025 WisFaq