Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe moet je alfa zoeken in deze oefening?

Hallo, mijn leerkracht heeft een moeilijke oefening gegeven en ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen..
gegeven:

Alvast bedankt

Joyce
3de graad ASO - dinsdag 6 december 2011

Antwoord

Hallo Joyce,

Je hebt een plaatje opgestuurd, maar je vertelt niet wat je moet berekenen. Ik neem aan dat je x, y en de hoeken $\alpha$, $\beta$ en Y moet berekenen, klopt dit? Verder neem ik aan dat het om een halve cirkel gaat, en dat het snijpunt van lijnstukken x en y het midden is van lijnstuk AB (Wanneer dit niet zo is, zijn meer gegevens nodig om het vraagstuk op te lossen).

Het midden van AB noem ik M. Bedenk dan dat:
  • MB = MC = MD = MA = straal van de cirkel (dit is vaak een belangrijke 'truc' bij vraagstukken met cirkels)
  • dus x = y, en:
  • Driehoeken MBC, MCD en MDA zijn gelijkbenige driehoeken
Verder zie je al dat Y = $\beta$, want AD = CD.

Teken de bissectrice van $\alpha$, deze verdeelt driehoek MBC in twee gelijke, rechthoekige driehoeken. Doe hetzelfde voor $\beta$. Je ziet dan dat geldt:
  • sin(1/2$\alpha$) = 3,5/x
  • sin(1/2$\beta$) = 7,5/x
  • $\alpha$ + 2$\beta$ = 180° (Bedenk: Y = $\beta$)
Je hebt nu drie vergelijkingen met drie onbekenden: $\alpha$, $\beta$ en x. Deze zijn dus te berekenen.

Lukt het hiermee?

GHvD
woensdag 7 december 2011

©2001-2024 WisFaq