Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 16465 

Re: Hoe bepaal je de mediaan in een steel-blad diagram?

Waarom is de mediaan bij de meisjes anders berekent dan bij de jongens? De mediaan moet toch 6,5 zijn en niet 6,1. Want bij de steel-blad-diagram van de jongens is het gewoon 6.4 = 6.2 =
10.6/2 = 5,3 dat klopt. Maar als ik bij de meisjes doe kom ik uit op 6,5 want dat is het middelste getal, toch

sahil
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 27 november 2011

Antwoord

Ik had je al een tip gegeven: zet de getallen maar 's op een rijtje van klein naar groot. Je zult dan zien dat het middelste getal 6,1 is.

3,1 4,1 4,1 5,0 5,0 5,2 6,1 6,1 6,3 6,5 7,1 7,1 8,1

Dat is dan meteen de mediaan. Het is immers een oneven aantal. Bij de jongens heb je te maken met een even aantal. Er is dan geen middelste getal dus neem je het gemiddelde van de twee middelste getallen.

WvR
zondag 27 november 2011

©2001-2024 WisFaq