Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift bepalen

Zit met volgende vraag.

De containers met grondstoffen die een bedrijf nodig heeft voor haar productie worden aangevoerd via het spoor en per schip. Om rendabel te zijn, moet het aantal containers x dat per spoor aangevoerd wordt en het aantal containers y dat per schip vervoerd wordt voldoen aan de vergelijking
5x2+6xy+5y2-240x-240y+3100=0

a) hoeveel containers kan het bedrijf nog per schip aanvoeren, indien het 5 containers via het spoor laat komen?

b)de bovenstaande vgl definieert een relatie tussen x en y. definieert die y ook impliciet als functie van x en wat is dan het functievoorschrift?

Heb voor oef a x vervangen door 5, kom aan de vergelijking 5y2-210y+2025=0, maar dit is een dalparabool en heeft dus geen max?
voor vraag b los ik de vkvgl op naar y
5y2+6y(x-40)+5x2-240x+3100=0

Vind dan D = -64x2+1920x-4400
Deze heeft oplossingen als x ligt tussen 5/2 en 55/2, maar hoe moet ik dan verder?

Vannes
3de graad ASO - maandag 24 oktober 2011

Antwoord

a.
't Is een beetje vreemd, maar zoals het er nu staat kan je x=5 invullen en dan de vergelijking oplossen. Dat geeft y=15 of y=27. Voor die waarden voldoen 'x' en 'y' aan de vergelijking dus ik zou zeggen y=27.

b.
Wordt hier niet 'expliciet' bedoeld? Zoiets als druk 'y' uit in 'x'?
Maar gewoon verder de abc-formule invullen? Is dat een idee?
a=5, b=6(x-40), c=5x2-240x+3100 en D=-64x²+1920x-4400
Met mijn algebra-pakket komt er dan wel iets uit.

WvR
maandag 24 oktober 2011

 Re: Functievoorschrift bepalen 

©2001-2024 WisFaq