Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bernoulli

Hallo,

Ik moet de volgende differentiaalvergelijking oplossen a.d.h.v. Bernoulli:
dy = (x2y^4-(y/x))dx
Uiteindelijk kom ik als z(x) uit:
(3/8)x^(7/3)+cx^(1/3)
Ik zou het wel nog moeten omzetten naar y(x) maar dit klopt al niet, kan u mij helpen?

Alvast bedankt,

Feline

Feline
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 21 oktober 2011

Antwoord

Hallo

Je kunt de vergelijking schrijven als :

y' + y/x = x2.y4

of

y'/y4 + 1/y3.x = x2

Stel nu z = 1/y3 en bereken z'

Je kunt de vergelijking dan schrijven als :

z' - 3/x.z = -3x2

Als je deze lineaire vergelijking van de eerste orde oplost bekom je

z = x3(lnx + c)

Lukt het nu?

LL
zaterdag 22 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq