Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kan iemand deze kansen checken?

Voor een opdracht van statistiek moet ik de volgende opgaven maken· Kan iemand controleren of ze goed zijn? Uit een groep van 4 Friezen, 4 Groningers, 4 Drenthen en 4 Limburgers wordt een willekeurige commissie gevormd van 4 personen. Bepaald de kans dat dit een commissie is waarin:

A) minstens één Fries zit
P(minstens één Fries) = 1 - P(0 Friezen) = 1 - 12/16 · 11/15 · 10/14 · 9/13 = 0,728

B) precies één Fries zit
P(Precies één Fries) = 4/16 · 12/15 · 11/14 · 10/13 = 0,120

C) alleen Friezen en Groningers zitten
P(Friezen en Groningers) = 8/16 · 7/15 · 6/14 · 5/14 = 0,038

D) elk van de 4 provincies vertegenwoordigd is
P(elk van de 4 provincies vertegenwoordigd) = 4/16 · 4/15 · 4/14 · 4/13 · 24 = 0,18

Johan
Student hbo - maandag 11 juli 2011

Antwoord

De antwoorden:

A. 0.7280219780
B. 0.4835164835
C. 0.03846153846
D. 0.1406593406

Trek zelf je conclusies en kijk er nog een keer naar. Bij D. klopt de berekening wel maar 't antwoord niet.

Zie ook 5. Hypergeometrische verdeling. Dat is wel zo handig...

WvR
dinsdag 12 juli 2011

©2001-2024 WisFaq