Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide (sec x) (1 en tan x)

Beste wiskunde knobbels,

Ik moet de afgeleide f(x) = (sec x) / (1 + tan x) berekenen.
Nu loop ik vast op dit punt:

f'(x) = sec( tan(x) + tan2(x) - sec2(x) )
---------------------------------
(1 + tan(x))2

Het antwoord is:
f'(x) = sec(x) ( tan x - 1 )
---------------------------------
(1 + tan(x))2

Ik mis de laatste paar stappen volgens mij, want ik kom hier niet uit.
Hoe kan sec( tan(x) + tan2(x) - sec2(x) ) gelijk zijn aan sec(x) ( tan x - 1 )

Alvast bedankt voor uw antwoord :)

Groetjes

Ben

Ben
Student hbo - zaterdag 9 juli 2011

Antwoord

Dag Ben,

Het antwoord op jou vraag luidt: Dat kan niet gelijk zijn aan elkaar, want het is niet gelijk aan elkaar. Ik snap ook niet dat je bij de teller een hele rits van goniometrische formules IN de sec-formule hebt gekregen. Daar gaat dus ergens iets fout, maar ik weet niet waar het bij jou fout gaat. Ik zou het in ieder geval als volgt oplossen:

q65370img1.gif

Vervolgens nog even vereenvoudigen tot de gewenste oplossing:

q65370img2.gif

Mvg Thijs Bouten

tb
zaterdag 9 juli 2011

 Re: Afgeleide (sec x) (1 en tan x) 

©2001-2024 WisFaq