Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden oplossen

Hier is een som: 175u+311103-103u
Bij ons maak je eerst van die een =.
Dan los je het op en uiteindelijk komt er u = -0,8 uit daarna moet je dat = teken weer veranderen in een of .

Ik snap wel hoe je hem moet oplossen, maar wanneer wordt het en wanneer ? Dat begrijp ik niet zo. Ze zeiden iets met als je het door een negatief getal deelt maar ik kwam er niet uit.

Lola
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 25 juni 2011

Antwoord

In principe kan je bij een ongelijkheid links en rechts dezelfde 'dingen' optellen of aftrekken. Geen probleem! Ga maar na: als 'linksrechts' en je telt er links en rechts 100 bij dan geldt nog steeds: 'linksrechts'.

Bij jouw ongelijkheid zou de volgende oplossing in orde zijn:

175u+311103-103u
278u+311103
278u-208
u-0,75
(bij benadering)

Nu is er echter wel een probleem als je links en rechts gaat vermenigvuldigen of delen met een negatief getal. Zolang je vermenigvuldigt of deelt met een postitief getal gaat het goed, maar met een negatief getal gaat dat fout.

Waarom!?

Je zult met me eens zijn dat '5-2', toch? Als je links en rechts vermenigvuldigt met '-2' dan staat er '-104' en dat is duidelijk niet waar! Je kunt onthouden dat als je vermenigvuldigt of deelt met een negatief getal dat dan het 'teken omklapt'.

Dus: '5-2' vermenigvuldigen met '-2' geeft: '-104' en dat klopt als een bus.

Voorbeeld

22u-1032u+30
-10u-1030
-10u40
u4

Dit gaat allemaal goed voor eenvoudige ongelijkheden van de eerstegraad, zullen we maar zeggen. Dus bij 4u2-u9u+2 e.d. moet je dat niet willen. De methode 'eerst gelijkstellen, oplossen en dan kijken hoe 't zit' is dan beter.

Hopelijk helpt dat en anders maar verder vragen.

WvR
zaterdag 25 juni 2011

©2001-2024 WisFaq