Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten en coordinaten berekenen

Beste meneer/mevrouw,
Ik ben leerling in 3 Havo en ben bezig met een Wiskunde B hoofdstuk. Ik heb een paar opdrachten gekregen van wiskundeB. Ik kom er alleen niet helemaal uit, dit is de opdracht:

Bereken de coördinaten van de snijpunten van de grafieken bij de volgende paren formules:

a. y=x2+3x en y=x+15
b. y=x(x+2) en y=2x+9
c. y=2x2-2x+1 en y=x+3

Isabel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 12 juni 2011

Antwoord

Om de coördinaten van de snijpunten te vinden stel je de functievoorschriften aan elkaar gelijk. Je krijgt dan een vergelijking die je dan kan proberen op te lossen. De gevonden waarden geven je dan de x-coördinaten van mogelijke snijpunten.

a.
x2+3x=x+15
x2+2x-15=0
(x+5)(x-3)=0
x=-5 of x=3

Invullen geeft:

x=-5 ® y=10
x=3 ® y=18

De coördinaten van de snijpunten zijn: (-5,10) en (3,18).

Nu kan je zelf b. en c. nog 's proberen. Laat maar 's zien hoe ver je komt. Zie eventueel ook 2. Tweedegraadsvergelijkingen oplossen

WvR
zondag 12 juni 2011

©2001-2024 WisFaq