Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische vergelijking met precies één oplossing

De kwadratische vergelijking is ax2+ax+a=3 Hiervoor moet ik de waarde(n) a berekenen waardoor deze vergelijking precies één oplossing heeft.

Hoe moet ik dit berekenen? Ik heb een vermoeden dat de 3 een valkuil is maar ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken.
Zijn er nog meer tips en weetjes waardoor ik zulke sommen goed kan maken/aanpakken?

Hartelijk bedankt!

gianni
Student hbo - zaterdag 4 juni 2011

Antwoord

Ik zou denken 'op nul herleiden' en dan met de ABC-formule (D=0) de waarde(n) van a bepalen zo dat je één oplossing hebt.

ax2+ax+a-3=0
D=a2-4·a·(a-3)=0

Zou het dan lukken?

Zie ook 3. ABC formule

PS
Uiteraard mag a niet gelijk aan nul zijn!

WvR
zaterdag 4 juni 2011

 Re: Kwadratische vergelijking met precies één oplossing 

©2001-2024 WisFaq