Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontcijferen door middel van substitutie

Ik heb deze week de opdracht gekregen de volgende tekst te ontcijferen. Het is gecodeerd door middel van substitutie.

MZERK RRLKB RLNBI YMRZY VVLER IRGRZ SREMZ ZRZNR ZPVQR ZRRZD VWKVZ QLBNV DRZGB RBZSM NRZIR RUGRZ NRDRR ZZBRJ XRNVZ BRLKV ZIRKR ZDRRC QRLBN RZDRL RZFRX VVEGR ZFBAT MQGRZ JJBDE RPDLR WDREL VPIVZ GRZXV VLPMN NBERK VZTRZ FBATG RWJZP DRBER ZNVVW DRZMN MQDXR RBZQI VVDPK VZKBR LKMRD RZDRI MQRZT JZSLR BZZVN BZMNK VZEDM RZJFR TJZTV ZGRZK LBYTV GGRZR ZRLKV LBZEM QGRGR ZNRDT RDNVW RZKVZ ERLRR GPATV QQRZG BRTRZ TBRIQ RZBZT RDNRR PDSVL LRWIB NVVDD RMKRL IRKRZ ATBNQ VZPRR PMQDX RRSRZ RZRKM IJRRL GRZPZ RIDMD NRZPV QRZGB RIRRL GRZDR IMQRZ

Ik ben dmv een frequentietabel erachter gekomen dat de R waarschijnlijk bij de e hoort en de Z bij de n. Maar verder dan dit kom ik niet.
Zou iemand mij kunnen helpen?
Vriendelijke groet!

Davey
Beantwoorder - donderdag 12 mei 2011

Antwoord

Hallo, Davey.

Als de R een e voorstelt, moet het tweede woord alvast eenvoudig te achterhalen zijn:

Run het volgende Pascalprogramma en druk op enter totdat je een herkenbaar woord ziet.

program crypt;
var L,K,B: 1..26;
begin
for L:=1 to 26 do
for K:=1 to 26 do
for B:=1 to 26 do
begin
writeln('e','e',chr(96+L),chr(96+K),chr(96+B));
writeln; readln
end
end.

Dat is maximaal 26·26·26 keer enter, dus met een paar vrienden en een fles limonade moet dat te doen zijn.
Om de beurt 26·26 keer enteren en bijkomen met een glas limonade.

PS Het woord NRDRR is na voor de hand liggende aanpassing van het programma nog eenvoudiger te vinden: je hoeft slechts 26·26 keer op enter te drukken en goed op te letten.

PS Ojee, ik bedenk nu dat de spaties natuurlijk op de verkeerde plaats staan, dus de woorden hebben niet allemaal lengte 5.
Maar het principe blijft overeind: zoek een relatief eenvoudig stukje tekst, en laat de computer het substitutiewerk doen.
Gebruik ook nog dat de Z waarschijnlijk een n voorstelt.

hr
donderdag 26 mei 2011

©2001-2024 WisFaq