Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Roulette

Bij een eerlijke roulette hebben alle 37 nummers evenveel kans om uit te komen. Een speler zet telkens 2,5 in op 13. Als zijn nummer uitkomt ontvangt hij 36 maal zijn inzet, in het andere geval is hij zijn inzet kwijt. Wat is de gemiddelde winst te verwachten per spel.

Hoe doe je dit ?

Ik had al een stochastische verdeling gemaakt met
-2,5 = 36/37
90=1/37

Maar dan zou ik niet weten wat ik moet doen, want ik zou dit zien als een bernouilli maar dan zou p=1/37=0,03, maar dit klopt niet?

D
3de graad ASO - zaterdag 19 maart 2011

Antwoord

Als je 't nummer goed hebt dan is de opbrengst 87,5 en niet 90, want de inzet was immers al van jezelf.

De winstverwachting = $-2,5\cdot\eqalign{\frac{36}{37}}$+$87,5\cdot\eqalign{\frac{1}{37}}=-0,06756756756...$

Dus dat klopt dan wel.

WvR
zaterdag 19 maart 2011

©2001-2024 WisFaq