Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Staatsexamen

Kunt u me laten weten met welke formule ik volgende vraag kan oplossen.
Alvast bedankt.

Aan een staatsexamen nemen 200 kandidaten deel voor 40 plaatsen. De gemiddelde uitslag bedraagt 70% en de standaardafwijking is 10%.
Welk percentage is vereist om benoemd te worden indien men de 40 besten aanwerft?

johan
Student universiteit België - dinsdag 7 januari 2003

Antwoord

Beste Johan,
Als we ervan uit gaan dat de uitslag zich als een normale verdeling gedraagd is het probleem als volgt op te lossen:
Je wilt dus bij de top 40 v.d. 200 kandidaten komen, ofwel de top 20%.
Ofwel de kans P(x of meer) = 0,2
Opzoeken in de standaard normale tabel geeft: z 0,84
Ofwel:
z = 0,84 = (x - 70)/10
Oplossen geeft: x = 82,8
Ofwel als je meer dan 78,4% scoort zit je bij de top 20 = 40.
Als je hier echt de formule voor wilt, zul je moeten kijken naar de formule voor de standaard normale verdeling.

M.v.g.

PHS
dinsdag 7 januari 2003

©2001-2025 WisFaq