Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wrijvingsringen en flessen

Kan u mij hulp bieden bij de volgende 2 oefeningen aub?

1
De gemiddelde diameter van een reeks wrijvingsringen die door een machine vervaardigd werden, is 14,04mm en de standaardafwijking is 0,14mm. De toegelaten speling rond het gemiddelde bedraagt 0,18 mm. Hoeveel % defecte ringen brengt de mahchine voort, als kan verondersteld worden dat de diameters normaal verdeeld zijn.

2
In een fabriek worden flessen automatisch gevuld. De inhoud van de gevulde flessen is normaal verdeeld rond de inhoud waarop de machine wordt ingesteld. De standaardafwijking bedraag 5cc. Men wenst dat 90% van de flessen een inhoud hebben van minstens 500cc. Op welke maat moet de machine ingesteld worden?

bedankt,
groeten,

george
Student Hoger Onderwijs België - maandag 6 januari 2003

Antwoord

1.
m=14,04
s=0,14
Gevraagd: P(X<13,86) + P(X>14,22)

De normale tabel

m = s =
x <
P(x < ...) =
< x <
P(... < x < ...) =

Vul maar in bij ...x... en klik op het pijltje.
P(13,86x14,22)=0,801
Dus 19,9% wordt afgekeurd.
Uiteraard kan dit ook met een tabel met de standaard normale verdeling of met een grafische rekenmachine.

2.
m=?
s=5
P(X500)=0,90
(z)=1,282
Er geldt:

q6414img1.gif

WvR
maandag 6 januari 2003

©2001-2024 WisFaq