Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Winstfunctie partieel afleiden

Ik heb volgende winstfunctie:

p = PY - W(1+t)L - Fix

waarbij
p winst
P prijs (exogeen
Y productie
PY omzet
W nominaal brutoloon (exogeen)
t patronale bijdragenvoet (exogeen)
L werkgelegenheid
W(1+t)L totale nominale loonkosten
Fix vergoeding vaste kosten (exogeen)

In mijn boek macro-economie staat:
'Winstmaximalisatie vereist dat de eerste partiële afgeleide van bovenstaande vergelijking naar L gelijk is aan nul. Algebraïsch is vereist dat:

W/L=0

PY/L=W(1+t)

Y/L= W(1+t)/P

De winst is maximaal als het marginaal product van arbeid gelijk is aan de reële loonkosten per arbeider.'

De eerste vgl. begrijp ik nog, maar bij de tweede en de uitkomst volg ik niet meer. Het lijkt me logisch uitgelegd, maar wiskundig kan ik er niet bij. Kan iemand me uitleggen wat ik moet doen of welke tussenstappen er ontbreken zodat het duidelijk is?

Steven
Student universiteit België - dinsdag 18 januari 2011

Antwoord

Schrijf de gegeven functie eerst iets anders: PY = p + W(1+t)L + Fix
Deel nu door P: Y = p/P + [W(1+t)/P]·L + FIX/P
Om nu Y/L te krijgen moet je in deze laatste regel alle andere variabelen dan L als vast getal zien. Vandaar dat bij de partiële differentiatie alleen de cofactor W(1+t)/P overblijft.
Daarmee is (hopelijk) de derde vergelijking verklaard en vermenigvuldiging met P levert dan de tweede op.
(mits de kleine p in de derde vergelijking géén grote P moet zijn....)

MBL
woensdag 19 januari 2011

©2001-2024 WisFaq