Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algemene lineaire differentiaalvergelijking

dy + ( (x5) + (x2) y) dx = 0

homogene oplossing: ln y = x3 /3
= e^ (x3/3)

na substitutie van y en y' in: y' + (x2) y dx = -x5

maar integratie van (-x5) . (e^ - x3/3) lukt niet om verder te kunnen gaan.
Ik probeer door integratie bij delen maar gaat niet
Voor andere oefeningen lineaire diffvgl heb ik gelijkaardige problemen van integratie met delen na substitutie.
Als probleem zich voor de integratie bij delen voordoet kunt u dan toch uitleggen hoe men zoiets kan integreren?

Thx!

Mvg,

Jo

Johann
Student universiteit België - maandag 17 januari 2011

Antwoord

Johan,
òx5exp(1/3x3)dx=òx3dexp(1/3x3)=x3exp(1/3x3)-
3òx2exp(1/3x3)dx=x3exp(1/3x3)-3exp(1/3x3).

kn
donderdag 20 januari 2011

©2001-2024 WisFaq