Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk integralen in de wetenschap

een voorwerp beweegt op een rechte lijn. Op het ogenblik t=0 heeft het een snelheid van -3m/s , waarna het gedurende 10s gelijkmatig versnelt met een versnelling 1+0.5t ( versnelling naar rechts want a 0. De beginpositie is 2m van de oorsprong
wat is de snelheid en de positie na 10 sec
hoe zou je een voorschrift van v((t) kunnen opstellen m.b.v een bepaalde integraal

Ik heb moeilijkheden met dit vraagstuk kan iemand mij helpen

Liese
3de graad ASO - zondag 16 januari 2011

Antwoord

Hallo, Liese.

Laat de positie van het voorwerp na t seconden zijn x(t).
De snelheid is dan v(t)=x'(t) en de versnelling a(t)=x"(t).

Gegegeven is:
(0) x(0) = 2 (of -2, dit is niet duidelijk; ik neem aan 2)
(1) x'(0) = -3
(2) x"(t) = 1 + t/2

Uit (2) volgt door integreren:
(3) x'(t) = t + t2/4 + c (c is de integratieconstante).

Uit (1) en (3) volgt c=-3, dus
(4) x'(t) = t + t2/4 - 3 = v(t).

Uit (4) volgt door integreren
(5) x(t) = t2/2 + t3/12 -3t + d (d is de integratieconstante).

Uit (0) en (5) volgt d=2, dus
(6) x(t) = t2/2 + t3/12 -3t + 2.

Tenslotte volgt uit (6)
(7) x(10) = 100/2 + 1000/12 -30 + 2 = 105.3333333...

hr
woensdag 26 januari 2011

©2001-2025 WisFaq